logo

2009 - 2010  |  Ontwerpproject

Virtual Slave System

Ontwikkeling van een simulatietool waarmee vanuit CAD-programma’s geïmporteerde omgevingen en ontwerpen gesimuleerd kunnen worden.

Uitdagingvirtualslave-2

Bij Remote Handling komen er veel onhandige aspecten kijken. De robotarmen kunnen niet overal bij, onderdelen zijn soms verassend zwaar of komen klem te zitten. Zulke onhandigheden ontdek je vaak pas wanneer je iets in het echt probeert. Daarna nog je ontwerp aanpassen is vaak duur en traag. Wat nou als je tijdens de ontwerpfase al zulke praktijktests kan doen?

Oplossingvirtualslavesystem-1

Door simulatiesoftware te koppelen met echte besturingsapparaten kunnen wij onderhouds-taken virtueel uitvoeren. Daarvoor hebben we alleen de 3D-modellen nodig. Het fysisch gedrag van onderdelen wordt zo snel uitgerekend dat de gebruiker aanraking, gewicht en wrijving echt kan voelen. De software waarmee we dat allemaal voor elkaar krijgen noemen we de Virtual Slave.

Toepassing

De toepassing van de Virtual Slave is veelzijdig; de ITS leent zich voor gebruik tijdens het ontwerpproces, het valideren van onderhoudsplannen, het trainen van operators en operationele ondersteuning tijdens de uitvoering van onderhoudsactiviteiten.

Bijdrage HIT

Binnen het Virtual Slave-project richt een consortium van Dutch Space, Heemskerk Innovative Technology en TreeC zich op de ontwikkeling van een simulatie tool waarmee naast de kinematica ook de dynamica en fysieke interactie van vanuit CAD programma’s geïmporteerde omgevingen en ontwerpen gesimuleerd kan worden.

virtualslave-3

virtualslave

Gerelateerde inhoud
Technologieën:
Gerelateerde industrieën:
Partners:
logo-dutchspace
logo-treec
Created by The Laboratory Network