logo

2007 - 2008  |  Onderzoeksproject

Satellite Servicing Building Blocks (SSBB)

Een studie van het European Space Agency (ESA) naar het plegen van onderhoud op afstand aan geostationaire telecommunicatiesatellieten.

Uitdagingssbb-2

Ontwikkel een concept en bouwstenen voor het verlengen van de levensduur van eenmaal gelanceerde satellieten, door er in-orbit onderhoud aan te verrichten.

Oplossing

Een servicing satelliet met daarop een automatische of op afstand bestuurde robotarm kan de doelsatelliet vastpakken en daarvoor ontworpen onderdelen repareren of vervangen.

Scopessbb-3

De studie gaat over de ‘bouwstenen’ voor dergelijke onderhoudsmissies en bestrijkt een breed scala aan aspecten: van economische haalbaarheid, het herontwerp van de klant-satelliet om het onderhoud op afstand mogelijk te maken tot en met het ontwerp van het hulp-voertuig dat bestuurd vanaf de aarde de onderhoudswerkzaamheden moet gaan uitvoeren.

Uitvoering

Voor het vervangen van een defect onderdeel zoals een batterij of een radiazender beschikt de onderhoudssatelliet over reservedelen en een robotarm om de werkzaamheden uit te voeren. Het vervangen van een representatief onderdeel is met een industriële robot in het laboratorium uitgetest.

Bijdrage HITssbb-4

Heemskerk Innovative Technology begeleidde namens Dutch Space het Nederlandse bedrijf Heeze Mechanics bij het ontwerpen en bouwen van een nieuwe grijper. De grijper werd succesvol getest tijdens een testcampagne uitgevoerd in het laboratorium van de KU Leuven in 2008.

Gerelateerde inhoud
Gerelateerde industrieën:
Partners:
logo-esa
ASTRIUM_logo
logo-dutchspace
logo-cheezemechanics
Created by The Laboratory Network