logo

2008 - 2017  |  Ontwerpproject

ITER Remote Handling

ITER, “International Thermonuclear Experimental Reactor”, is een grootschalig wetenschappelijk experiment dat tot doel heeft om aan te tonen dat het mogelijk is om op commerciële basis energie uit kernfusie te produceren. Bepaalde delen van de reactor worden hierbij te “heet” om ze te onderhouden met de hand en daarom wordt dat op afstand gedaan.

Uitdagingiter-rh-1

Het uitvoeren van onderhoud volgens gevalideerde procedures. Goede visuele en haptische feedback middels camera’s en geavanceerde manipulatoren zijn sleutelfactoren in het bereiken van transparante controle over het onderhoudsproces. De Remote Handling systemen (RH) voor ITER kunnen profiteren van de ervaring met RH technieken ontwikkeld bij JET, “Joint European Torus”. Full-scale hardware mockups zijn duur om te bouwen en al snel achterhaald door wijzigingen in het ontwerp.

OplossingDIAG-ENG_TO-7_VR_analyzing hoisting procedures

In samenwerking met het FOM Instituut DIFFER heeft HIT een Interactieve simulatie-omgeving ontwikkeld, waarin we RH onderhoudsprocedures kunnen ontwikkelen, testen en valideren met behulp van Virtual Reality. Het systeem omvat ook een “physics” simulator om onderhoud op afstand te simuleren met realistische contact interactie. Met behulp van een haptische master arm en krachtregeling biedt de simulator realistische force feedback aan de gebruikers. De interactieve simulatie is nuttig bij het valideren van realistische onderhoud scenarios.

Bijdrage HITiter-rh-3

Heemskerk Innovative Technology (HIT) heeft nieuwe interactieve simulator technologieën ontwikkeld en getest voor onderhoud op afstand die worden toegepast in het Remote Handling Study Centre bij het FOM Instituut DIFFER in Eindhoven.

HIT ondersteunt DIFFER bij de ontwikkeling van een RH compatibel maken van de Electron Cyclotron Heating Upper Launcher van ITER. HIT levert rechtstreekse ondersteuning aan ITER bij de ontwikkeling van RH Control Room technologieën (zoals Synthetic Viewing) en aan F4E (“Fusion For Energy”, de gezamelijke bijdrage van de Europese Unie aan ITER) op het gebied van RH Control Room standard parts. HIT werkt samen met het FOM Instituut DIFFER bij het RH compatibel maken van ITER diagnostische systemen en poort pluggen.

iter-rh-5

Gerelateerde inhoud
Created by The Laboratory Network