logo

2011 - 2015  |  Onderzoeksproject

H-Haptics

Groot multidisciplinair onderzoekprogramma in Nederland dat zich richt op haptische mens-apparaat interactie

Uitdagingh-haptics-thumb

Het breed geaccepteerde uitgangspunt van telemanipulatie is dat de interface tussen mens en machine dusdanig dient te worden ontworpen dat het lijkt alsof de operator de taak direct met zijn/haar handen uitvoert. Dit betekent dat posities en krachten zo zuiver mogelijk moeten worden overgebracht van operator naar omgeving en vice versa. Dit wordt ook wel ‘transparency’ genoemd. Maar, ondanks decennia aan onderzoek is optimale transparency nog niet gerealiseerd en bovendien lijkt de ruimte voor verbetering van de taakuitvoering beperkt.

Oplossing

Binnen het Human-Centered Haptics project wordt een alternatieve aanpak nagestreefd: Haptic Shared Control. Haptic Shared Control combineert mens en machine door taak en omgevings-informatie continu te communiceren als krachten, met als doel het verbeteren van de taakuitvoering. Het ontwerpen van goede shared controllers vereist begrip van human motion control, perceptie, taken en omgevingen, en mechatronica.

Toepassing

Er is 4,8 MEuro voor het onderzoek beschikbaar, dat zicht richt op medische, nucleaire, ruimte en diepzee toepassingen. Naast vijf universiteiten nemen meer dan tien bedrijven deel aan het project.

Bijdrage HIT

Heemskerk Innovative Technology is als industriële partner verwikkeld in de eerste twee van zeven werkpakketen, welke betrekking hebben op menselijke perceptie, control en mechanisch ontwerp van telemanipulatie systemen voor Haptic Shared Control.

Gerelateerde inhoud
Technologieën:
  • Geen
Gerelateerde industrieën:
Partners:
logo-differ
logo-iter-nl
logo-tudelft
logo-tue
logo-universiteittwente
logo-vu
Created by The Laboratory Network