2007 - 2010  |  Ontwerpproject

FlexArrayer

Instrument waarmee op een eenvoudige en snelle manier DNA-microarrays (‘DNA-chips’) ontworpen en gesynthetiseerd kunnen worden.

Uitdagingflexarrayer-1

Maak een compact apparaat waarmee binnen 24 uur op klantspecificatie een volledig custom DNA-microarray te maken is, met ten minste 40.000 spots waarbij de layout en de volgorde van de nucleotiden per spot naar believen te programmeren is.

Oplossingflexarrayer-2

Apparaat is gebaseerd op een nieuw type compacte UV-laser, die via bestuurbare spiegels over het oppervlak van het microarray scant en ondertussen individuele spots adresseert. Alleen belichte spots doen mee in de volgende syntheseronde. Het proces wordt herhaald totdat de nucleotiden in iedere spot de gewenste lengte hebben bereikt.

Toepassing

De arrays zijn geschikt voor een brede range aan analyses,zoals SNP-detectie, sequencing, gene expression profiling en genetische selectie. Het systeem is tevens geschikt voor het bereiden van oligopools.

Bijdrage HITflexarrayer-3

Cock Heemskerk, als een van de uitvinders van het patent dat de basis vormt voor de FlexArrayer, is sinds het begin betrokken bij FlexGen. Binnen de ontwikkeling van de FlexArrayer treedt Heemskerk Innovative Technology op als extern adviseur.