logo

2014 - 2018  |  Ontwerpproject

Europese Spallatiebron (ESS)

In Lund (Zuid-Zweden) is men begonnen met de bouw van het European Spallation Source onderzoekscentrum (ESS), een project van wereldformaat dat gefinancierd wordt door 17 Europese landen (niet Nederland). Hoofddoel van de research is om met de hulp van neutronen aan materiaalonderzoek te doen in 22 experimentstations.

Figuur 1 - ESS target station, TDR ontwerp

Figuur 1 – ESS target station, TDR ontwerp

Uitdaging

De Europese Spallatiebron is een stuk geavanceerd research-gereedschap wat het mogelijk maakt om met behulp van neutronen onderzoek te doen aan moleculaire en atomaire structuren en processen. ESS omvat een lineaire deeltjesversneller, een ronddraaiend, helium gekoeld wolfraam doelwit-wiel, een groot scala aan state-of-the-art neutronen instrumenten, een suite van laboratoria en data management en een software ontwikkelingscentrum.

Doordat de neutronenbron het materiaal van de verschillende componenten in het gebied rond het draaiende doelwit activeert, ontstaan er een aantal uitdagingen voor het onderhoud, dat hierdoor op afstand moet worden uitgevoerd. Een specifiek probleem is het onderhoud van de moderator.

Oplossing

Er is een nieuw moderator concept in ontwikkeling, waarbij de originele moderator gesplitst wordt in twee aparte units (boven en onder). Voor onderhoud aan de kritische moderator module aan de onderkant van het doelwit-wiel is een taskforce opgezet.

Figuur 2 - ESS actieve cellen, TDR ontwerp

Figuur 2 – ESS actieve cellen, TDR ontwerp

Bijdrage HIT

Heemskerk Innovative Technology ondersteunde het ontwerpteam van ESS en Fagerström in Lund bij het ontwikkelen van de Twister, het onderhoud aan het doelwit station en de inrichting van de actieve cellen, vanuit de ervaring met ITER-onderhoud.

Gerelateerde inhoud
Gerelateerde industrieën:
Partners:
ess-logo
logo-fagerstrom
Created by The Laboratory Network