logo

Remote Handling Studiecentrum

Op de zolder van het kasteel Rijnhuizen – de huidige locatie van FOM instituut Differ – is het Remote Handling Study Centre (RHSC) afgelopen jaar opgeleverd.

Wat is Remote Handling?rhsc

Remote Handling is onderhoud op afstand door middel van robotsystemen in master-slave opstelling. Het wordt typisch gebruikt als direct werk te gevaarlijk of belastend is.

Missie Studiecentrum

Het ontwikkelen en valideren van effectieve en efficiënte Remote Handling onderhoudsscenario’s. Het RHSC is opgericht met het oog op onderhoud aan ITER. Het RHSC levert daarbij ontwerpadviezen direct aan de ITER Organization op systeemniveau, maar ook via de Domestic Agencies als F4E aan de ontwerpers en bouwers van componenten. Omdat ITER nog in aanbouw is, worden de onderhoudsscenario’s ontwikkeld en getest in een virtuele omgeving, inclusief contactkrachten, wrijving en haptische interactie. Daarnaast kunnen we in het RHSC een complete Remote Handling-taak valideren waarin tot vier operators en een instructeur tegelijkertijd samenwerken in een gedeelde virtuele wereld.

Bijdrage HIT

HIT is actief betrokken bij het uitvoeren van RH-compatibiliteitsanalyses, voert de dagelijkse leiding over het RHSC en het bouwt de portefeuille aan werkzaamheden uit.

Meer informatie:
Created by The Laboratory Network