logo

HIT neemt deel aan de Task Force ter vervanging van de onderste moderator van de Europese Spallatiebron (ESS)

Gepubliceerd op 11 jul '14


Vanaf deze zomer is HIT toegevoegd aan een Task Force om de vervanging van de bodem moderator van de Europese spallatiebron (ESS) te bestuderen.

Vanaf deze zomer is HIT toegevoegd aan een Task Force om de vervanging van de bodem moderator van de Europese spallatiebron (ESS) te bestuderen. ESS is een multidisciplinair onderzoeksproject gebaseerd op de meest krachtige neutronenbron de wereld. De nieuwe faciliteit zal rond de 30 keer helderder dan de huidige toonaangevende faciliteiten, waardoor nieuwe mogelijkheden voor onderzoekers ontstaan op het gebied van life sciences, energie, milieutechnologie, het culturele erfgoed en de fundamentele fysica [ESS]. Op 4 juli 2014 heeft ESS het groene licht gekregen om te starten met de bouw in Lund, Zweden [Go].

De Europese Spallatiebron ESS omvat een lineaire deeltjesversneller, een ronddraaiend helium gekoeld wolfraam targetwiel, een groot scala aan state-of-the-art neutron instrumenten, een suite van laboratoria, en een supercomputing data management en een softwareontwikkelingscentrum. ESS is meer dan een stuk geavanceerd research-gereedschap. Het is ook een nieuwe Europese organisatie, die vanaf de grond wordt opgebouwd. Activering van de neutronenbron in het gebied rond het draaiende target creëert een aantal uitdagingen voor het onderhoud, dat op afstand moet worden uitgevoerd. Een specifiek probleem is het onderhoud van de moderator. Er is een nieuw moderator concept in ontwikkeling, waarbij de originele moderator gesplitst wordt in twee aparte units (boven en onder). Voor onderhoud aan kritische moderator module aan de onderkant van het target wiel is een taskforce opgezet. HIT levert hier ondersteuning vanuit de ervaring met ITER-onderhoud.

ESS website http://europeanspallationsource.se/
[Go] http://europeanspallationsource.se/ess-gets-green-light

Created by The Laboratory Network