Synthetic Viewing draagt bij aan verlagen onderhoudskosten

Gepubliceerd op 27 apr '13

Het Synthetic Viewing-systeem analyseert camerabeelden om relevante objecten in de scene te identificeren en hun locatie en oriëntatie te volgen.

Recent heeft Heemskerk Innovative Technology met succes de eerste resultaten van het Synthetic Viewing project gepresenteerd aan een vertegenwoordiger van ITER IO. Synthetic Viewing vergemakkelijkt onderhoudswerkzaamheden in moeilijk toegankelijke omgevingen, door camerabeelden te verrijken met augmented features (Augmented Reality), of zelfs zonder camerabeelden te opereren in een gekalibreerde virtuele omgeving (Virtual Reality).

Onderhoudswerk in moeilijk toegankelijke omgevingen (b.v. diepzee, ruimte, nucleair) wordt vaak bemoeilijkt door het beperkte zicht op de handelingen. Bij ITER , een experimentele kernfusiereactor die gebouwd wordt in Cadarache, in het zuiden van Frankrijk, zijn de omstandigheden dusdanig gevaarlijk dat onderhoud aan de reactor per definitie op afstand uitgevoerd moet worden. Dit wordt ‘remote handling’ genoemd. In opdracht van ITER Organization heeft Heemskerk Innovative Technology B.V. in samenwerking met TNO en FOM Instituut DIFFER een prototype van een Synthetic Viewing-systeem gepresenteerd, op basis van eerder R&D werk verricht door en samen met TNO onder de vlag van ITER-NL.

Aan de hand van deze ruimtelijke informatie wordt een vanuit CAD geïmporteerd model real-time ge-update. De gekalibreerde modellen vormen de basis voor het toevoegen van augmented features, die als overlay op de camera beelden geprojecteerd worden, of en voor compleet kunstmatige Virtual Reality scenes met hoog contrast en resolutie. Hiermee maakt het Synthetic Viewing-systeem het mogelijk om bijvoorbeeld geoccludeerde (verborgen) features zichtbaar te maken of om kunstmatig camerabeeld te creëren met een betere invalshoek voor het uitvoeren van de taak. Uit een experiment met ervaren onderhoudspersoneel blijkt dat het systeem gebruikers een helder en intuïtief begrip van de omgeving geeft, waardoor handelingen sneller en veiliger kunnen worden uitgevoerd. Tevens is de database met objectgegevens een bron van informatie voor administratieve doeleinden en optimalisatie van het onderhoud.

Heemskerk Innovative Technology B.V. (HIT) voert in samenwerking met FOM Instituut DIFFER en TNO remote handling-compatibiliteitsanalyses uit in het Remote Handling Study Centre. Het doel van deze analyses is om de efficiëntie van onderhoudswerkzaamheden te vergroten, zodat de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van het machinepark worden geoptimaliseerd, de kosten en doorlooptijd van het onderhoud gereduceerd. Door beter zicht op de onderhoudshandelingen worden er ook minder fouten gemaakt. Directeur Cock Heemskerk: “Het Synthetic Viewing-systeem is een mooie uitbreiding van HIT’s portfolio van tools voor onderhoudsanalyses en operationele ondersteuning in remote handling “.

synthetic-viewing-news