logo

Succesvolle afronding Virtual Slave project

Gepubliceerd op 16 dec '10


Op 16 november j.l. werd met de “Final Review” het ITER-NL1 WP3 project Virtual Slave succesvol afgerond. Binnen het Virtual Slave project richtte een consortium van Dutch Space, Heemskerk Innovative Technology en TreeC zich op de ontwikkeling van een simulatie tool waarmee naast de kinematica ook de dynamica en fysieke interactie van vanuit CAD programma’s geïmporteerde omgevingen en ontwerpen gesimuleerd kan worden.

De projectnaam “Virtual Slave” beschrijft de toepassing van deze simulatie tool binnen ITER Remote Handling: De simulator geeft de operator tijdens een Remote Handling simulatie de mogelijkheid om de met VR4Robots®¹ gesimuleerde slave robot niet alleen te zien, maar ook om ermee te voelen (door middel van krachtfeedback op het master-device)!

De Virtual Slave simulator is veelzijdig inzetbaar; de Virtual Slave leent zich voor gebruik tijdens het ontwerpproces, het valideren van onderhoudsplannen, het trainen van operators en operationele ondersteuning tijdens de uitvoering van onderhoudsactiviteiten.

Het VS project omvatte een marktonderzoek, het ontwerpen van een nieuwe simulator architectuur, en de ontwikkeling en het testen van het prototype. Tijdens de ‘Final Review’ werden de testresultaten besproken en was er ruimte voor een demonstratie van het VS prototype in de Remote Handling Control Room te FOM Rijnhuizen, waarbij de aanwezigen even in de RH operator rol konden kruipen en de virtual slave konden besturen. De prototype testresultaten waren veelbelovend.

Een beperking kwam voort uit het gebruikte master-device; door de beperkte mogelijkheid tot krachtfeedback was het niet mogelijk om de gehele functionaliteit van de VS simulator daarmee ook echt te testen. Een van de aanbevelingen voor verdere ontwikkeling is dan ook het gebruik van een meer representatieve “full-scale” master. Bij de afsluiting van het project kon geconcludeerd worden dat er een grote vooruitgang is geboekt tijdens het project, en dat er voldaan is aan de gestelde project doelen.

Foto: Het VS simulator prototype in actie; simulatie van een ITER onderhoud-scenario. Het linker beeldscherm toont de visuele simulatie, op het rechterscherm wordt de sequentie weergegeven. Rechtsvoor het master device waarmee de operator in contact is met de gesimuleerde omgeving.

______________
¹ VR4Robots® is een RH applicatie van Tree C Technology B.V.

Created by The Laboratory Network