Cock Heemskerk uitgenodigd door Europees Parlement in Brussel om over de toegevoegde waarde van ITER te vertellen

Gepubliceerd op 24 jan '19

Op 21 januari was HIT directeur Cock Heemskerk een dagje in Brussel, te gast bij het Europese Parlement.

De context was een belangrijke sessie van het European Community (EC) Budget Control Committee (CONT),
waarin er wordt teruggekeken op het Horizon 2020 R&D programma (2014-2020) en het nieuwe 7 jaars R&D programma (2021-2027). Specifiek stond hierin de Europese bijdrage aan ITER en het budget van Fusion for Energy (F4E) ter discussie.

Onze boodschap was dat het weliswaar nog vele jaren duurt voordat ITER echt gaat werken (first plasma in 2025), er ook nu al voordelen te zien. Als voorbeeld presenteerde HIT zorgrobot Rose, waarin we o.a. afstandsbedienings-technieken uit kernfusie-onderhoud toepassen. Kernboodschap: investeren in kernfusie leidt (onverwacht) tot betere zorg in een vergrijzende samenleving.

En een collega-ondernemer van ASG uit Italië, een bedrijf dat de grote magneetspoelen maakt voor ITER, vertelde over een nieuwe generatie windmolens met supergeleidende spoelen en supergeleidende kabels voor lange afstanden waar zij aan werken.

De presentaties werden zeer goed ontvangen.

De zitting was openbaar en een video opname is hier online beschikbaar. Het topic ITER start rond: 16:33, de bijdrage HIT start rond: 16:51.